tajnistvo@haz.hr

E-mail

Lašćinska cesta 31a, Zagreb

Adresa

Podrška Zakonu o obavljanju studentskih poslova

Zagreb, 26.3.2018. – U proceduri je usvajanje Zakona o obavljanju studentskih poslova koji omogućuje studentima koji nisu u radnom odnosu povremeno obavljanje studentskih poslova.

HAZ je u veljači prošle godine održao posebni panel o studentskom radu te pokrenuo raspravu o potrebi izrade posebnog zakona. Studentski poslovi trenutno se obavljaju na temelju odredbi Pravilnika o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata koji je na snazi još od 1996. U praksi je tijekom dugotrajne promjene navedenog propisa uočeno kako bi određeni broj područja trebalo jasnije definirati te da određena pitanja nisu uopće uređena jer postoji niz pravnih praznina vezanih uz ovo područje. Stoga je zaključeno da je potrebno izraditi jedinstveni zakon kojim će se na sustavan i cjelovit način urediti pitanja vezana uz obavljanje studentskih poslova.

Također, HAZ je participirao s dvoje svojih članova na izradi nacrta ovoga Zakona unutar radne skupine Ministarstva znanosti. Između ostalih, aktivno je sudjelovao – kao predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca-granske udruge poslodavaca u obrazovanju, nacionalni predsjednik HAZ-a Zdeslav Milas.

Zakon omogućuje rasterećenje obiteljskih proračuna za više od 160 tisuća studenata. Prihod od studentskog rada studentima je neophodan za podmirivanje troškova studija, smještaja, prehrane i prijevoza.

#haz2018

Podijeli

Učlani se u HAZ

Učlani se u Hrvatsku akademsku zajednicu klikom na gumb.