tajnistvo@haz.hr

E-mail

Lašćinska cesta 31a, Zagreb

Adresa

Povijest

Hrvatska akademska zajednica osnovana je u listopadu 1990. kao prva nekomunistička studentska organizacija nakon sloma Hrvatskog proljeća i zatvaranja studentskih vođa 1971./1972.

Iste godine HAZ je pobijedio na prvim studentskim izborima na Sveučilištu u Zagrebu, a ujedno je suorganizator Prvog svjetskog sabora hrvatske mladeži koja je u travnju 1991., u KD Vatroslav Lisinski, okupio 2000 izaslanika iz više od 160 organizacija hrvatske mladeži sa svih kontinenta – iseljene i domovinske. Početak Domovinskog rata zaustavio je normalno djelovanje HAZ-a, mnogi studenti odlaze na bojište, a u jesen 1991. Hazovci u Osijeku osnivaju studentsku bojnu.

Od jeseni 1992. oživljava se rad HAZ-a. Za prvog međunarodnog tajnika imenuje se Trpimira Majcana, koji vrlo predano uspostavlja kontakt s njemačkom studentskom organizacijom Ring Christlich-Demokratischer Studenten (RCDS). Po njihovoj preporuci uspostavljeni su prvi odnosi s European Democrat Students (EDS). Godine 1994. HAZ po prvi puta sudjeluje na 18. EDS Summer Academy u njemačkom gradu Greifswald. Trpimir je uime Hazovog izaslanstva održao izlaganje o agresiji na Hrvatsku i neučinkovitom djelovanju UNPROFOR-a. Izaslanstvo čine i Goran Bradica (predsjednik HAZ-a 1994. – 1995.), Krunoslav Gašparić (predsjednik HAZ-a 1995. – 1997. i saborski zastupnik 2000. – 2003.) te osječki hazovac Tihomir Živić, danas docent na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku. U Greifswaldu je HAZ primljen u status promatrača, a 1995. za pridruženog člana.

Od 1996. Trpimira Majcana nasljeđuje Ivana Šimić (danas Bratanić), koja je bila međunarodna tajnica do 1997., a zatim međunarodne odnose preuzima Iva Kralj. Godine 1997. HAZ postaje punopravna članica EDS-a. Izaslanstvo čini čak 7 hazovaca na čelu s nacionalnim predsjednikom Krunoslavom Gašparićem, a ostali članovi su Krešimir Mihalić (predsjednik HAZ-a 1997. – 2002.), Ivana Šimić, Ante Barišić (predsjednik sveučilišne organizacije HAZ-a Zagreb – danas ugledni oftamolog), Marijo Jelušić, Petar Oliver Ćurić i pok. Mario Cikač.

HAZ intenzivno surađuje s EDS-om i bilateralno sa studentskim organizacijama poput RCDS-a, austrijskog AktionsGemeinschaft i drugima. U rujnu 1997. na Council Meetingu u Londonu uspostavlja odnose s britanskim mladim konzervativcima. Ante Barišić, Ivana Šimić, Iva Kralj te Petar Banić (predsjednik HAZ-a Rijeke) predstavljaju HAZ na Winter University u Bruxellesu. Godine 1998. na Summer University u Beču nazočno je izaslanstvo osmero Hazovaca. Uz vođe delegacije, Barišića, legendarni glavni tajnik Antonio Sesar (danas ugledni kirurg na Sveučilišnoj bolnici u Mostaru), Iva Kralj, Petar Banić, Claudija Milardović. U timu po prvi puta sudjeluju predstavnici HAZBiH, njezin predsjednik Ante Mišetić, međunarodni tajnik Želimir Markić i Marko Bevanda.

HAZ je u lipnju 1999. bio domaćin EDS Council Meeting u Dubrovniku te ponovno 2003. na Summer University u Zagrebu i Zadru. Uz Barišića, u užoj organizaciji sudjelovao je Zrinko Čustonja (danas predsjednik Sveučilišnog saveza sportova Hrvatske). Davorka Herman (Mahečić) koja je međunarodna tajnica od 1999., a 2003. izabrana je za dopredsjednicu EDS-a i time postala prva Hrvatica koja je dužnosnik ove najveće europske studentske organizacije! Davorka je danas ugledna specijalistica interne medicine, supspecijalist endokrinologije i dijabetologije. Inače, HAZ je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu imao je svoju snažnu “utvrdu” – vrlo agilnu i snažnu organizaciju. HAZ je od 2003. – 2011. imao ukupno tri dopredsjednika EDS-a, uz Davorku, 2006. i 2007. na dva mandata izabran je Ivan Gereci te 2009. i 2010. na daljnja dva mandata ovu dužnost obnašao je glavni tajnik HAZ-a Matija Magerl.