tajnistvo@haz.hr

E-mail

Lašćinska cesta 31a, Zagreb

Adresa

HRVATSKA AKADEMSKA ZAJEDNICA PONOVNO U PUNOPRAVNOM ČLANSTVU EUROPSKIH DEMOKRATSKIH STUDENATA

Barcelona, 7. – 10. veljače 2019.

U Španjolskoj, u glavnom gradu Katalonije, održan je Winter University Europskih demokratskih studenata (EDS) na kojem je 9. veljače 2019. u punopravno članstvo primljena Hrvatska akademska zajednica. Za primanje HAZ-a u članstvo glasovalo je 186 za, 16 protiv i 12 suzdržanih. Pobjedničko, tročlano izaslanstvo tvore zamjenik predsjednika Karlo Kolesar, glavni tajnik Luka Radić i nacionalna dopredsjednica Dora Miketek.

EDS je paneuropska studentska organizacija, osnovana 1961., okuplja 39 članica iz 33 države, odnosno milijun studenata iz Europe te je time najbrojnija studentska organizacija u Europi. EDS ima i status službene studentske organizacije Europske pučke stranke (EPP). U tom duhu zajedničkih europskih vrijednosti temeljenih na okupljanju hrvatskih studenata i akademskih građana državotvornog i demokratskog, demokršćanskog i konzervativnog vrijednosnog sustava, u dvadesetogodišnjoj tradiciji plodonosne suradnje s vodećom europskom studentskom organizacijom te našim formalnim statusom promatrača (1994), pridruženog člana (1995) te punopravnog člana (1997 – 2013), obnovili smo, 2017., stratešku suradnju HAZ-a i EDS-a.

Povratak europskoj obitelji – od Cluja do Krakowa U rujnu 2017. održan je Council Meeting u rumunjskom gradu Cluju, gradu s mađarskom većinom stanovništva, posvećen temi „Studenti za prava manjina“, HAZ je službeno obnovio odnose s EDS-om. HAZ-ove boje zastupali su današnji zamjenik predsjednika, a tadašnji dopredsjednik Karlo Kolesar i današnji međunarodni tajnik Ciprijan Crljenko. Od tada je Karlo u svojstvu voditelja izaslanstva bio prisutan na svim događajima EDS-a. Prethodno, u lipnju naš Hazovac Mate Ćurić je na poziv glavnog tajnika EDS-a Ivana Burazina prisustvovao EDS Center Right akademiji koja je bila organizirana u Zagrebu. U prosincu 2017., na Council Meetingu u Skopju, čiji su domaćini bili mladež VMRO-DPMNE, Karlu se pridružio glavni tajnik Luka Radić. Council je održan pod geslom: Young Leaders Academy – The role of dialogue in building stronger societies. U časopisu Bulls Eye objavljen je Karlov opširni članak o visokom obrazovanju.

U Krakowu, na lokaciji pokrajinskog parlamenta Mala Poljska, održan je Winter University pod geslom: Europe and Young leaders of local communities. Nakon pola godine obnavljanja suradnje, HAZ je na tom događaju tajnim glasovanjem primljen kao promatrač, dobivši 202 glasova za, uz jedan suzdržani glas. Karlo i Luka izradili su snažnu prezentaciju, a četveročlano izaslanstvo činili su još Dora Miketek i Sara Pavić. Primanje u EDS obitelj euforično je obilježeno od naših alumni članova u Zagrebu i Splitu, čuli su se poklici „Živio HAZ“, bio je to zaista emocionalni trenutak kada su se po WhatsApp grupama, Instagramu i na Facebooku dijelili video snimci iz Krakowa. 

HAZ domaćin Centre Right Academy u Zagrebu

HAZ obnavlja suradnju sa Zakladom Hannsa Seidela, suradnja je obnovljena a osnovana je još 90-ih godina, a od EDS-a dobiva mandat domaćina Centre Right akademije u Zagrebu koja je održana u lipnju 2018. U međuvremenu, Karlo je u travnju sudjelovao na Council Meetingu u Rigi, u Latviji, na kojem su dogovoreni detalji programa naše Akademije. Ključni cilj ove interaktivne akademije je usmjeren na radionice i predavanja, a pod geslom Future of Europe. Trideset i pet okupljenih sudionika iz cijele Europe raspravljalo je s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem o pitanjima migranata te izazovima u pripremi ulaska u Schengen zonu. Višesatne radionice s različitim predavačima iz akademskog života održane su na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te na Edward Bernays University Collegeu. U Hrvatskom saboru, predsjednik saborskog odbora za EU Domagoj Milošević, raspravljao je sa sudionicima o ulozi Hrvatske u Europskoj uniji.

Svakako high-light bio je vrlo srdačan prijam kod predsjednika Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andreja Plenkovića u Banskim dvorima. Predsjednik Vlade iznio je ključne točke hrvatske vanjske i europske politike, koja uključuje i pripremu za ulazak u euro zonu. Izložio je aktualnu europsku politiku te je dao pregled različitim razmišljanjima i pravcima u pojedinim državama članicama i unutar Europske pučke stranke. Njegov savjetnik i potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke (YEPP) Karlo Ressler izlagao je detaljno o operativnim mjerama hrvatske državne vlasti s obzirom na problem depopulacije, visokog obrazovanja i mjere poticanje zapošljavanja mladih.

HAZ-ovo izaslanstvo činili su Karlo Kolesar, Luka Radić, Ciprijan Crljenko, Dora Miketek, Lidija Lučić, Mihal Jacić, Marijo Rajić, Mate Ćurić i Luka Storić. Nacionalni predsjednik Zdeslav Milas, pozdravio je sudionike drugog dana, a bio je zajedno s osnivačem HAZ-a Mariom Kapulicom u pratnji na prijemu u Banskim dvorima.

Karlo Kolesar Co-Chair za visoko obrazovanje EDS-a

U lipnju 2018., na Summer Universityju u talijanskom gradu Genovi, Karlo je izabran za Co-Chaira stalne radne skupine za visoko obrazovanje i istraživanje. Uz Karla, na godišnjem kongresu, sudjelovala je i Lidija Lučić. Karlo je inače tijekom svih EDS-ovih susreta pokazao zavidno znanje o raznim politikama visokog obrazovanja koje su ključni akteri EDS-a prepoznali. U svojstvu supredsjedatelja već je tijekom druge polovice 2018. bio na nekoliko događanja EDS-a i EPP-a u Bruxellesu. U rujnu, u Budimpešti, četveročlano izaslanstvo u sastavu Karlo, Luka, Ciprijan i Lidija sudjelovalo je na Council Meetingu pod geslom Economic outlooks of the EU.

Na kongresu njemačke studentske organizacije Ring Christlich-Demokratischer Studenten (RCDS), održanom u listopadu u Berlinu, posebnom video porukom obratili su se Karlo i Luka na RCDS kongres. RCDS je još 1993. ugostio prvog međunarodnog tajnika HAZ-a Trpimira Majcana i našoj zajednici utkao put u EDS. U studenom, Karlo je imao čast prisustvovati kongresu mađarskog Fidelitasa, na kojem je iznio modele studentskog organiziranja. Na 9. Saboru HAZ-a, 15. prosinca 2018., u ime EDS-a pozdravnu riječ održao je potpredsjednik Gergely Losonci, inače međunarodni tajnik podmlatka Fidesza.

Podijeli

Učlani se u HAZ

Učlani se u Hrvatsku akademsku zajednicu klikom na gumb.