tajnistvo@haz.hr

E-mail

Lašćinska cesta 31a, Zagreb

Adresa

Stajalište HAZ-a i Akademskog vijeća o učenju i provjeri znanja na daljinu – iskustva u hrvatskoj obrazovnoj vertikali

Hrvatska akademska zajednica (HAZ) i Akademsko vijeće HAZ-a, organiziralo je u ožujku 2021. godine panel-raspravu: “Učenje i provjera znanja na daljinu – iskustva u hrvatskoj obrazovnoj vertikali”, potaknutoj pandemijom koronavirusa zbog koje su sve institucije hrvatske obrazovne vertikale u ožujku 2020. godine iznenada morale prijeći na nastavu na daljinu. Panelisti su bili: prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Predrag Pale, profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, gosp. Nikola Dmitrović, prof., ravnatelj XV. gimnazije, Zagreb, gosp. Krešimir Supanc, prof., ravnatelj Osnovne škole Jure Kaštelana, Zagreb, mr. sc. Smiljan Pilipović, dipl. ing., direktor HashCode, Zagreb, te gosp. Mihovil Mioković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Kroz raspravu je potvrđeno kako ovakva nastava na daljinu spada u kategoriju hitne nastave zbog izvanrednih okolnosti, a ne u online nastavu kao rezultat kontinuiranog razvoja e-učenja te nije jednako primjenjiva na svim razinama obrazovne vertikale. Raspravljeni su glavni problemi nastave i provjere znanja na daljinu uz zaključak kako se ovako provedena nastava može smatrati samo nužnom zamjenom za klasičnu nastavu zbog svih prepoznatih problema, dok je istovremeno potrebno osigurati unapređivanje kvalitete nastavnog procesa i poticanje daljnjeg razvoja e-učenja.

Kao rezultat održane panel-rasprave objavljeno je stajalište HAZ-a u kojemu su sažeti glavni ishodi rasprave te navedene osnovne smjernice za razvoj i organizaciju nastavnog procesa na daljinu i preporuke za provedbu online ispita.

Podijeli

Učlani se u HAZ

Učlani se u Hrvatsku akademsku zajednicu klikom na gumb.