tajnistvo@haz.hr

E-mail

Lašćinska cesta 31a, Zagreb

Adresa

Grad Zagreb poručuje mladima da njihov angažman nije dobrodošao!

Na 11. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba zastupnici vladajuće koalicije odbili prihvatiti Izvještaj o radu Savjeta za 2021. godinu. Sramotno i jeftino politikantstvo, tako to naziva Savjet, a ističu i da je žalosno što koalicija platforme Možemo! i Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) lomi koplja upravo na mladima.

Zamjenica predsjednika Savjeta mladih, a ujedno i Nacionalna dopredsjednica Hrvatske akademske zajednice Dora Miketek pojašnjava:

„Podnijeli smo najkvalitetniji izvještaj od postojanja Savjeta mladih u Gradu Zagrebu, pa i u cijeloj Hrvatskoj, ali to nije bilo dovoljno jer ovo glasovanje ionako nije bilo o Izvještaju već

jedan u nizu poteza da se pokuša ugušiti rad Savjeta mladih. Stav vladajućih prema članovima Savjeta je itekako opipljiv, a otpor, iracionalnost postupaka te skrivanje iza birokratskih procedura su toliko učestale pojave da je teško uopće kohabitirati s gradskom vlasti kamoli raditi.“

Vlast očito ne priznaje mlade koji ne potječu iz njihovih političkih redova, pogotovo kada su aktivni i znaju što rade. Za pojedince i stranke koje su toliko zagovarale ulogu mladih, situacija je poprilično ironična kada danas jasno pokazuju svoj odnos prema mladima – zaključuju iz Hrvatske akademske zajednice.

Predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske Filip Marinović naglasio je bitnu ulogu studenata u Zagrebu:

“Imajući na umu da je Zagreb studentski grad, žalosno je što gradska vlast zarad vlastitih interesa, ali i jeftinih političkih bodova spremna ići suprotno interesima mladih i studenata u Gradu Zagrebu. Volim naglasiti kako su mladi oduvijek bili pokretači društvenih promjena, a studenti stručnih studija motor pokretač hrvatskog gospodarstva, ovim postupkom vladajući direktno sputavaju rad mladih i studenata, te šalju poruku kako za nas mlade ako se njih pita u Zagrebu nema prostora za napredak.”

Hrvatska akademska zajednica djeluje kao organizacija koja okuplja veliki broj mladih. Ono što je bitno naglasiti jest da snaga Hrvatske akademske zajednice upravo proizlazi iz sinergije studenata i alumni članova što je primjer dobre prakse kako poticati mlade da se aktiviraju, kritički razmišljaju i napreduju. Nacionalni dopredsjednik Hrvatske akademske zajednice Adrian Poznić dao je svoje viđenje situacije:

“Teško mi je shvatiti da je Izvještaj o radu Savjeta mladih odbijen bez dodatnih pojašnjenja, osim da obrazac izvještavanja nije valjan. Uzimajući u obzir kako forma obrasca nije propisana, ne mogu ovo prihvatiti kao legitiman odgovor. Ovakve stvari se događaju svakodnevno na svim razinama društva, i to je realnost. Nije tajna da je ovo čista politička odluka. U konačnici, Skupština može odbaciti Izvještaj bez puno objašnjenja, ali ono što me osobno smeta i što je poražavajuće, da ni mladi nisu iznimka, nego su upravo mladi, oni na kojima se lome koplja”.

Hrvatska akademska zajednica stava je da se mladima treba stvoriti prostor i dati prilika za napredak neovisno o njihovom političkom opredjeljenju, te se protivi svakoj vrsti oduzimanja ne samo prostora, nego i prilika mladima za daljnji napredak.

Podijeli

Učlani se u HAZ

Učlani se u Hrvatsku akademsku zajednicu klikom na gumb.