tajnistvo@haz.hr

E-mail

Lašćinska cesta 31a, Zagreb

Adresa

Održano prvo izdanje edukativne konferencije Cool tura na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Zagreb, 10. lipnja 2022. – Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske akademske zajednice pri Filozofskom i Ekonomskom fakultetu, održano je prvo izdanje edukativne konferencije Cool tura. Cilj događaja bio je podizanje svijesti o važnosti integracije kulture sa svakodnevnim životom, njenim kreativnim oblicima i izdanjima, a obuhvaćena su područja glazbe, književnosti, dizajna, plesa i gastronomije.

Konferenciju je otvorila voditeljica projekta i studentica Ekonomskog fakulteta, Lara Krilić, koja je ispred organizacijskog tima pozdravila prisutne: „Hrvatska akademska zajednica svoje djelovanje usmjerava ka mladima jer na njima svijet ostaje. Omogućimo tim mladima kreativnu, zanimljivu i kulturnu sadašnjost – dobrodošli na prvu Cool turu!“

Prvom panel raspravom pod nazivom „3,2,1 kuhaj“ predstavljena je gastronomija, odnosno kulinarstvo kao bitan segment suvremene umjetnosti. Jedni od najboljih hrvatskih kuhara, Tvrtko Šakota, Hrvoje Kroflin i slastičarka Petra Jelenić naglasili su da je posao u kulinarstvu iznimno težak jer zahtjeva konstantan trud, znanje i pažnju te kreativnost, upravo zbog stalne potrebe diferenciranja jela od ostalih, putem kvalitete i prezentacije, ali i autohtonosti iste.

„Posao u kulinarstvu zbilja je stresan i naporan, no pruža stalnu mogućnost unaprjeđivanja jela i kreativnosti, odnosno pruža ti da radiš ono što želiš i ono što voliš“, izjavio je Hrvoje Kroflin, jedan od najtalentiranijih hrvatskih kuhara i glavni chef restorana Mano2 u Zagrebu.

Hrvatski književnik i jezikoslovac, ujedno i višestruki dobitnik mnogih nagrada u književstvu Kristian Novak, podijelio je svoju životnu priču sudionicima konferencije kroz zanimljiv razgovor o svojim djelima i dugogodišnjem radu te prisutnima objasnio kako danas, u dinamičnoj svakodnevici prepunoj noviteta i promjena u trendovima ostati kreativan i posvećen svojim željama i ciljevima. Također, sve prisutne motivirao je na vlastito pisanje izjavljujući da prva verzija nikada nije konačna, odnosno najbolja te da uvijek treba biti konzistentan i kreativan u radu, a da će s radom doći i kvaliteta.

Poslijepodnevni dio programa započeo je panel raspravom pod nazivom „Vrag nosi Pradu“ na kojoj su sudjelovale kreatorice dizajna Ivana Jurić, Stankica Stojanović i Majda Postružin. Panel raspravu tematizirale su brze promjene u modnim trendovima današnjega doba, kao i prisutnost mode na našem prostoru. Istaknule su kako ne treba biti „rob“ novih trendova, već da treba ostati vjeran sebi i svojem stilu, odnosno da je najbitniji način na koji se nešto nosi, a ne što se nosi.

Uslijedila je panel rasprava „Zapleši samnom“ na kojoj su prisustvovali plesni mentori i pobjednici showa „Ples sa zvijezdama“, Gabriela Pilić i Marko Mrkić. Sudionicima konferencije pobliže su objasnili da se kreativnost izražavanja u svim oblicima nalazi u svima nama te da je ples jedan od najboljih načina za iskazivanje te kreativnosti pokretom. Također, sve prisutne zaintrigirali su komentiranjem nedavno završene sezone plesnog show-a dotićući se raznih zanimljivih događaja iza televizijskih kamera.

Na zadnjoj panel raspravi konferencije, pod nazivom „Tko pjeva zlo ne misli“, sudjelovali su naši poznati glazbenici i umjetnici Martina Tomčić, Tomislav Marić i Goran Karan. Najbitnija točka panel rasprave bila je pregled današnjih glazbenih trendova i stilova glazbe koju sluša i prati mlađa populacija, uz  isticanje bitnosti, odnosno važnosti klasične glazbe u poznavanju kulture.

„Događaji poput ovog izniman su prikaz ujedinjenosti i želje studenata za dobivanjem novih spoznaja i znanja izvan studentskih klupa i predavaonica. Zbilja je jako lijepo vidjeti studente različitih godina koji su aktivni u organizaciji ovakvih edukativnih događaja“, istaknula je Martina Tomčić, naš poznati operni mezzosopran.

Na završetku prvog izdanja konferencije Cooltura, sudionici su bili ispunjeni dojmovima i novim spoznajama komentirajući kako je ovaj događaj ispunio njihova očekivanja te im približilo razne vrste i segmente umjetnosti, kao i važnost poznavanja kulture.

„Ovo je važan dan za očuvanje hrvatske kulture i prenošenje znanja mlađim generacijama. Promjena moramo biti mi studenti, a ovo je tek početak“, izjavila je Nansi Petrović, voditeljica projekta i studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu najavljujući nastavak, odnosno organizaciju druge edukativne konferencije Cooltura.

Podijeli

Učlani se u HAZ

Učlani se u Hrvatsku akademsku zajednicu klikom na gumb.