tajnistvo@haz.hr

E-mail

Lašćinska cesta 31a, Zagreb

Adresa

HAZ OSUĐUJE VERBALNE NAPADE NA DJELATNIKE U OBRAZOVNOM SUSTAVU RH

Zorane Milanoviću, ocjena iz „vladanja“ – NEDOVOLJAN

HAZ osuđuje prošlotjednu izjavu predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, u kojoj otvoreno i bez imalo zadrške vrijeđa nastavnicu u mirovini. Zaustavimo diskriminaciju i vrijeđanje djelatnika u sustavu obrazovanja. 

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, je prilikom davanja izjave poručio kako “Citiraju nekakvu anonimnu profesoricu koja je u penziji. Štite identitet nekakve lažljivice, ali identitet djeteta, to nije bitno. Mi, naravno, znamo tko je ta protuha, ona je slala po 14 djece na popravni ispit. Toliko o profesorima. Ona će komentirati kakvu je ocjenu imao moj stariji sin Jakov. Imao je četiri. Ali bio je jedini koji je imao četiri, svi ostali su imali tri  ili jedan. Kakav je to profesor”

Nije riječ o „anonimcima“, „protuhama“ i „lažljivcima“. Riječ je o nasilnicima nad učiteljima i nastavnicima koji su ključni u obrazovanju budućih akademskih građana. Stoga je nedopustivo i neodgovorno, na ovakav način u javnom medijskom prostoru slati ovakve poruke.

Spomenutu situaciju komentirao je i prof.dr.sc. Mislav Grgić, predsjednik Akademskog Vijeća HAZ-a: „Položaj nastavnika i učitelja u hrvatskome društvu trebamo sustavno osnaživati jer oni obrazuju, ali i odgajaju našu djecu. Dignitet nastavnika i učitelja ne bi se smio narušavati. Posebice je neprihvatljivo kada se to radi  s pozicije najviših državnih institucija jer to daje negativan primjer cijelom društvu. Takvi su postupci potpuno neprihvatljivi i samo produbljuju nepovjerenje u obrazovni sustav, ne rješavajući niti jedan problem. Doprinos rješavanju problema postiže se strateškim promišljanjem, tolerancijom, uvažavanjem argumenata i sustavnim radom, a ne izjavama kojima je jedini cilj napad, ponižavanje i vrijeđanje jednog nastavnika“.

Član Glavnog odbora HAZ-a te izvanredni profesor na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu izv.prof.dr.sc. Marko Periša izjavio je: „Na ovakve javne istupe koji za cilj imaju omalovažati djelatnike u obrazovnom sustavu moramo reagirati kako bi poručilii mladim generacijama da isto nije dopustivo. Važno je naglasiti kako svatko ima pravo na svoje mišljenje ali ako se istim na najgrublji način narušava ugled i autoritet krucijalne skupine djelatnika u obrazovnom sustavu, potrebno je nedvosmisleno osuditi neodgovorno ponašanje“.

Predsjednik države svojom komunikacijom i istupima u javnom diskursu treba služiti  za primjer poštovanja svih građana pa tako i obrazovnih djelatnika te na kraju biti primjer mladima Ovakvim vrijeđanjem i omalovažavanjem nastavnika koji u tom istom obrazovnom procesu preuzimaju veliku odgovornost, daje se primjer kojega nitko ne bi smi slijediti. Ocjena iz vladanja – nedovoljan.

Podijeli

Učlani se u HAZ

Učlani se u Hrvatsku akademsku zajednicu klikom na gumb.