tajnistvo@haz.hr

E-mail

Lašćinska cesta 31a, Zagreb

Adresa

Novi početak najznačajnije studentske udruge

S ciljem oživljavanja ove studentske i akademske udruge danas je u Matici hrvatskoj održan Obnoviteljski Sabor Hrvatske akademske zajednice. Ponovno okupljanje organizirano je na inicijativu izvornih osnivača HAZ-a iz 1990., među kojima su uglednici i javne osobe Andro Krstulović Opara, Artur Gedike i Tomislav Vukojević.

HAZ je od osnivanja, 31. listopada 1990. do 2006. bio najznačajnija studentska organizacija u Hrvatskoj, organizirana na svim hrvatskim sveučilištima, a njezini predstavnici redovito su bili okupljeni oko Hrvatskog studentskog zbora. Ideja osnivača koji su danas u statusu alumnija je ponovno obnoviti ovu studentsku organizaciju, ponovno izgraditi njezin utjecaj među studentima te je nakon toga ustupiti upravo studentima koji će u budućnosti preuzeti njezino upravljanje.

Pedesetak članova alumni zajednice HAZ-a za novog nacionalnog predsjednika Zajednice izabrali su mr. sc. Zdeslava Milasa, prodekana Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment, a za njegovog zamjenika Gordana Hanžeka, savjetnika u gradskoj upravi Grada Zagreba. Obnoviteljski Sabor je ovom prigodom donio i novi Statut te izabrao Glavni i Nadzorni odbor udruge. Među bivšim članovima bili su i četvero dosadašnjih predsjednika HAZ-a: Tomislav Vukojević, Robert Pavičić, Krunoslav Gašparić i Krešimir Mihalić.

„Predviđanje potreba tržišta rada u smislu potražnje i ponude vještina važna je politička funkcija visokog obrazovanja. Hrvatska je uz Bugarsku i Portugal jedina članica Europske unije koja nema sustav prognoziranja trendova tržišta rada. Takav sustav pomaže u osmišljavanju studijskih programa te određivanju broja mjesta za dodjeljivanje financijske potpore iz javnih sredstava. Povezivanje visokih učilišta i tržište rada neophodno je, a studijski programi nedovoljno potiču sustav studentske prakse“, istaknuo je novoizabrani predsjednik HAZ-a Milas.

U raspravi sudionika otvorena je tema o perspektivi studenata nakon diplomiranja i pozicioniranju na hrvatskom tržištu rada. Poseban osvrt napravljen je na problem velike nezaposlenosti i iseljavanja mladih ljudi u inozemstvo te problem zapošljivosti diplomiranih studenata i nefunkcioniranje tržišta rada kad je riječ o prvostupnicima.

Djelatnosti HAZ-a, kao važne studentske i akademske udruge su raspravljanje i određivanje o politikama visokog obrazovanja, znanosti, informiranje javnosti o studentskim pravima, zastupanje studentskih interesa, određivanje o pitanjima znanstvenog podmlatka, okupljanje relevantnih dionika u visokom obrazovanju, posebice studenata, diplomiranih studenata (alumni) te profesora i nastavnika.

Nakon ustrojavanja sveučilišne organizacije, HAZ također u vrlo kratkom roku planira aplicirati za ponovno članstvo u organizaciji Europskih demokratskih studenata (EDS), najveće europske studentske organizacije.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/novi-pocetak-najznacajnije-studentske-udruge-1124632 – www.vecernji.hr

Podijeli

Učlani se u HAZ

Učlani se u Hrvatsku akademsku zajednicu klikom na gumb.