tajnistvo@haz.hr

E-mail

Lašćinska cesta 31a, Zagreb

Adresa

20 godina Hrvatskog studentskog zbora

Hrvatska akademska zajednica čestita svim aktualnim i bivšim studentskim predstavnicima ovu veliku obljetnicu studentskog zastupanja u Hrvatskoj.

Studentski zbor sa svojim radom započeo je 1996. godine donošenjem Zakona o Studentskom zboru, kojim je ovo tijelo prepoznato kao predstavničko tijelo svih studenata u Hrvatskoj.

Članovi Hrvatske akademske zajednice tijekom 1995./1996. dugo vrijeme su raspravljali i pripremali prijedlog ovog Zakona, a osnivač HAZ-a i tadašnji zastupnik u Hrvatskom državnom saboru Mario Kapulica bio je u Zastupničkom domu službeni predlagač Zakona. U ovom timu izradi nacrta Zakona sudjelovali su današnji nacionalni predsjednik HAZ-a Zdeslav Milas i današnji sudac Ustavnog suda Mario Jelušić.

Nakon provedenih studentskih izbora na fakultetima i sveučilištima, za prvog predsjednika Hrvatskog studentskog zbora izabran je Branimir Majčica, predsjednik SZ Sveučilišta u Zagrebu. Od tada Studentski zbor djeluje kao tijelo koje štiti prava i promiče interese studenata na različitim razinama – fakultetskoj, sveučilišnoj, veleučilišnoj i nacionalnoj, kroz sudjelovanje u odlučivanju u tijelima visokih učilišta i kroz vlastite aktivnosti i inicijative.

Hrvatski studentski zbor također predstavlja hrvatske studente i na međunarodnoj razini, kroz sudjelovanje u radu Europske studentske unije.

Podijeli

Učlani se u HAZ

Učlani se u Hrvatsku akademsku zajednicu klikom na gumb.