tajnistvo@haz.hr

E-mail

Lašćinska cesta 31a, Zagreb

Adresa

Održan XIII. Sabor Hrvatske akademske zajednice

Hrvatska akademska zajednica održala je XIII. Sabor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, mjestu gdje je ova zajednica i osnovana prije više od 30 godina. Dužnost nacionalnog predsjednika nastavlja Karlo Kolesar, inače, posebni savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova, dok su se među izabranima na nacionalne dužnosti pronašla razna imena iz političkog i društvenog života u Hrvatskoj. Saboru je prisustvovalo više od 180 izaslanika iz cijele Hrvatske. 

Karlo Kolesar, nacionalni predsjednik koji nastavlja mandat sljedeće tri godine, poručio je okupljenima da su upravo oni zaslužni za današnju poziciju snažne zajednice: „Važno je staviti u prvi plan da članovi Hrvatske akademske zajednice doprinose političkoj edukaciji mladih, što bih rekao da je ključno s obzirom da nas u sljedećoj godini očekuje period ispunjen izborima za Europski parlament, Hrvatski sabor, a zatim i predsjednika Republike Hrvatske. Upravo u tom segmentu možemo govoriti o sinergiji između studentskih i alumni članova koja je ključna za nastavak rasta i razvoja zajednice.

Istaknuti uzvanici Sabora naglasili tradiciju postojanja zajednice još od 90-ih godina

Događanju su prisustvovali i ličko-senjski župan Ernest Petry, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Mislav Herman te direktorica zagrebačkog ureda njemačke Zaklade Hans Seidel Aleksandra Markić Boban

Bilo mi je drago biti dijelom izbornog Sabora Hrvatske akademske zajednice, ove jedinstvene organizacije koja uspješno spaja mladu energiju i entuzijazam sa iskustvom svojih alumni članova i temeljima koje su postavili još 90-ih godina. Zajednica je orijentirana na budućnosti te kontinuirano dokazuje da može pripremati hrvatske studente i građane za nove izazove u svim područjima industrije i društva, a što će biti posebno važno kada znamo koliko velike promjene su ispred nas i zato vjerujem da će HAZ ovdje svakako imati svoju ulogu“, rekao je povodom održavanja Sabora europarlamentarac Karlo Ressler.

Potpredsjednik zagrebačke skupštine Mislav Herman prisjetio se da je svoj društveno-politički put započeo upravo u Hrvatskoj akademskoj zajednici davne 1997. godine. Herman je poručio studentima da nikako ne smiju zapostaviti svoje obrazovanje i ne brzaju s političkim angažmanom jer će se oni u budućnosti itekako nadopunjavati, a zatim pozvao sve prisutne da aktivno nastave s društvenim, znanstvenim i stručnim angažmanom.

Među izabranima na nacionalne dužnosti bivši dekani, savjetnici, liječnici i studenti

Kao što je prethodno spomenuto mandat nacionalnog predsjednika nastavlja Karlo Kolesar, a u izborima za novo vodstvo također su na dužnosti nacionalnih dopredsjednika izabrani Dora Miketek, Adrian Poznić i Mario Alpeza. Hrvojka Božić nastavlja dužnost zamjenice predsjednika, a bivši dekan zagrebačkog Fakulteta elektronike i računalstva prof. dr. sc. Mislav Grgić ponovno je izabran za predsjednika Akademskog vijeća. Ugledni oftalmolog i voditelj Odsjeka u Klinici Svijetlost Ante Barišić izabran je za Alumni predsjednika, a za njegovog zamjenika izabran je njegov kolega, liječnik i izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru izv. prof. dr. sc. Antonio Sesar. Uz navedene dužnosti izabrano je čak 20 članova Glavnog odbora i gotovo 60 članova Alumni i Akademskog vijeća iz poslovnog, akademskog i političkog života.

Podijeli

Učlani se u HAZ

Učlani se u Hrvatsku akademsku zajednicu klikom na gumb.