tajnistvo@haz.hr

E-mail

Lašćinska cesta 31a, Zagreb

Adresa

Članovi HAZef-a u posjeti HNB-u

Upoznati s važnošću informiranja o kriptovalutama i općenito o FinTech-u, članovi ogranka Hrvatske akademske zajednice na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu u ponedjeljak 24. travnja 2023. godine posjetili su Hrvatsku narodnu banku. Kao središnja banka, HNB ima funkciju održavanja stabilnosti cijena a od 1. siječnja ove godine postala je dijelom Eurosustava koji se sastoji od Europske središnje banke i nacionalnih središnjih banaka onih država koje su prihvatile euro.

Razlog posjeta bilo je predavanje na temu ‘Kriptoimovina’. Predavanje je za naše članove održao Linardo Martinčević, savjetnik u Uredu guvernera i FinTech koordinator u HNB-u. Linardo je stručnjak u području inovativnih financijskih usluga i proizvoda s dokazanom poviješću rada u državnoj upravi. Vješt je u javnim, zakonodavnim i ekonomskim politikama te u međunarodnim odnosima.

Okupljenima je kroz svoje predavanje približio značenje pojmova kriptoimovina, kriptovaluta, gotovina, kartice i slično te ukazao na česte greške u interpretaciji koje su prisutne u svakodnevnoj komunikaciji. Istaknuo je stablecoin kao poveznicu kriptovalute s klasičnim flat valutama koje se svakodnevno koriste. Nadalje, objasnio je da kriptovalute karakteriziraju veliki rastovi i padovi te da nisu bazirane, odnosno nemaju pokriće neke sigurne financijske institucije. Iz tog razloga, središnje banke ozbiljno razmatraju uvođenje digitalne valute za koje bi one, odnosno država, garantirale sigurnost. Digitalni euro bio bi elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi pripadnici europodručja, te bi se kao takav razlikovao od digitalnog novca koje nam kroz mobilno bankarstvo i kartice pružaju privatne banke. Digitalna valuta od strane središnje banke bila bi odgovor na sve veću potražnju ljudi za plaćanjem elektroničkim putem. 

Ovim putem, zahvaljujemo se Linardu na vrlo korisnoj edukaciji za naše članove te Hrvatskoj narodnoj banci na toploj dobrodošlici.

Podijeli

Učlani se u HAZ

Učlani se u Hrvatsku akademsku zajednicu klikom na gumb.