tajnistvo@haz.hr

E-mail

Lašćinska cesta 31a, Zagreb

Adresa

Održan projekt HAZef X Mazars – „E, S I G: Od teorije do prakse“

U sklopu Hrvatske akademske zajednice na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu (HAZef) i tvrtke Mazars, 20. travnja 2023. godine organiziran je jednodnevni projekt na temu održivosti i održivog razvoja.

Događanje je otvorila članica organizacijskog tima projekta, Hana Peter, koja je pozdravila prisutne te prezentirala program samog projekta koji je bio podijeljen u dva dijela: panel raspravu i case study. Prisutni su se kroz panel upoznali s pitanjima održivosti unutar poduzeća, društveno odgovornog poslovanja i same implementacije politike koja će biti najučinkovitija u okviru ESG mehanizma. Case study se odnosio na onaj praktičan dio, odnosno rješavanje zadatka kroz koji su okupljeni mogli dobiti bolji uvid u važnost ESG-a te njegovo značenje u stvarnoj primjeni unutar bilo kojeg poduzeća.

O svrsi održivosti s naglaskom na okolišni aspekt pričala je Mihaela Trčak, supervizorica u odjelu Financijskog savjetovanja u Mazarsu, te konzultantica – Environmental„Danas je popularno u društvu poticati ekološku osviještenost. Zbog ogromnog utjecaja i negativnih posljedica koje jedno poduzeće može prouzročiti svojim djelovanjem, bitno je održati poslovanje u okviru unutar kojeg nijedna poslovna aktivnost korporacije nema negativan efekt na eksterne čimbenike u okruženju.“- naglasila je Mihaela. O društvenom kriteriju govorio je  Ivo Radić, konzultatnt u ESG odjelu Mazarsa – Social. U svojem je izlaganju objasnio kako poslovanje svake tvrtke uvelike ovisi o tome u kakvoj se društvenoj klimi ona nalazi te kakvi su društveni resursi kojima ona zapravo raspolaže jer je „teško održati uspješnu tvrtku u neuspješnom društvu.” Vali Marszalek, direktorica ESG odjela u Mazarsu s bogatim višegodišnjim iskustvom u području ESG-a, istaknula je važnost u kontekstu Governance-a. Fokus je stavila na sposobnosti i znanja uprave svake korporacije u integraciji ESG aspekata u svoje poslovanje što u praksi zapravo znači da “vodstvo mora razgovarati o temama održivosti koje bi trebale biti na dnevnom redu svake sjednice u pridonošenju svake nove poslovne odluke.“ Na samom kraju panela, predavači su podijelili određena osobna iskustva o radu u ovom području, te kako su se našli na svojim poslovnim pozicijama danas čime smo zaključili prvi dio projekta.

Mazarsovi su stručnjaci predstavili timovima case study natjecanje čiji je cilj bio potaknuti okupljene na pronalaženje i istraživanje slučajeva određenih tvrtki koje su u svom poslovanju bile tužene radi kršenja nekog od aspekata ESG-a. 

Naposljetku, svaki je tim imao priliku predstaviti dodijeljeni slučaj te objasniti svoje shvaćanje i razmatranje istog. Mazarsovi su stručnjaci proglasili najbolja tri tima i nagradili ih. Pobjednički tim nije krio oduševljenje jer je nagrađen izravnim plasmanom u Mazarsov lov na praksu. Osvajači drugog mjesta dobili su priliku dodatno se educirati o ESG-u 1 na 1 što je uvelike korisno za nastavak ovakvog programa te širenje znanja na ovom području, dok je treće plasirani tim dobio prigodne poklon pakete„Tema i pitanja koja su obrađena na ovom projektu samo su korak naprijed ka buđenju veće svijesti i spoznaji o krucijalnim segmentima funkcioniranja i poslovanja poduzeća.“ – bile su posljednje riječi direktorice Vali.

Na kraju se Lara Krilić, u ime Hrvatske akademske zajednice na Ekonomskom fakultetu, zahvalila prisutnima na dolasku, stručnjacima iz Mazarsa na kvalitetnom projektu te cvjećarnici Blooming.hr koja je svojim prekrasnim buketima razveselila naše predavače.

Ovakav projekt izvrsna je prilika za sve mlade studente koji se žele dodatno usavršiti na način da upoznaju svrhu i važan utjecaj održivosti unutar poduzeća.

Podijeli

Učlani se u HAZ

Učlani se u Hrvatsku akademsku zajednicu klikom na gumb.