tajnistvo@haz.hr

E-mail

Lašćinska cesta 31a, Zagreb

Adresa

Izvještaj s Investicijske akademije

U četvrtak, 14. prosinca 2023. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebuogranak Hrvatske akademske zajednice na Ekonomskom fakultetu održao je drugo po redu izdanje projekta Investicijska akademija. Projektom smo pokušali motivirati sudionike da na vrijeme krenu planirati svoju financijsku budućnost.

Dvorana 3 Ekonomskog fakulteta toga je dana bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a sudionici su mogli slušati o vrlo kvalitetnim temama na području investiranja, kripto valuta i ulaganja u nekretnine. Također, nije nedostajalo ni korisnih savjeta za sve mlade i buduće investitore koji su dobili odgovore na pitanja kako ulagati s malim budžetom.

Konferenciju je otvorio predsjednik Hrvatske akademske zajednice Ekonomskog fakulteta, Josip Totić,  koji je sve prisutne podsjetio na djelovanje Hrvatske akademske zajednice i postignuća koja se ostvaruju u posljednja tri desetljeća, dok je voditelj projekta, Mislav Kralj, istaknuo svrhu samog projekta te važnost razvijanja financijske pismenosti i znanja o ulaganjima kod mladih. 

Započeli smo predavanjem i temom „Zlatni ključevi prvog stana – Kako ući u svijet nekretnina?“. U ovu temu uveli su nas licencirani agenti za nekretnine Iva Dilber i Ivan Ukalović koji su na zanimljiv način prezentirali kako funkcionira investiranje u nekretnine, te kako agencije za nekretnine pomažu korisnicima da usklade svoje želje, budžet i mogućnosti.

Potom je uslijedila prva panel rasprava pod nazivom „Investicijske strategije za studente – Kako početi s malim budžetom?“  koju je moderirao analitičar rizika u tvrtki Exeante, Saša Stipić. Odgovori koje su pružili sudionici rasprave, Ivan Stojanović (broker i investicijski savjetnik u CM- Equity AG), Maja Menićanin (investicijska savjetnica i voditeljica projekta „Genius“) te Danijel Delač (MBA, član uprave u InterCapitalu) bilježili su se s velikom pozornošću. Istaknuli su kako je imperativ što ranije krenuti s investiranjem bez obzira o kolikim se početnim iznosima radilo jer je to uvijek bolja opcija od čuvanja novca u ladici.  

Konferencija je nastavljena  drugim predavanjem „Skriveni svijet ETF-ova – Praktični savjeti za stabilnost portfelja“ koje je online putem izveo Toni Vitali, edukator u područjima osobnih financija i investiranja. Iako je naslov bio „Skriveni svijet ETF-ova“, možemo reći da u posljednje vrijeme ETF-ovi sve više postaju mainstream. Ovim predavanjem, Toni je objasnio koje su vrste ETF-ova, istaknuo njihove prednosti i nedostatke, te rekao kako konkretno u praksi investirati u ETF-ove.

Nakon drugog predavanja i kratke pauze, Bruno Škvorc (osnivač RMRK.app) je predavanjemKriptovalute – Kako i zašto našim feudalnim vladarima reći NE?“ vješto dočarao probleme sustava u kojem živimo te potaknuo prisutne na učenje novih stvari, vještina i znanja kako bi bili što atraktivniji na tržištu rada.

Sve je bilo spremno da započne druga panel rasprava pod nazivom  „Redefiniranje novca – Crypto kao novi standard financijske slobode“ koju je kao moderatorica vodila prof. dr. sc. Marijana Ivanov.  Max Mucko (investicijski analitičar u Iconium Blockchain Ventures) dao je objašnjenja o tome kako izgleda i funkcionira slobodno tržište kripto valuta, koliko su česte prijevare i kako se one mogu spriječiti. Također, Max je vješto odgovarao na pitanja profesorice Marijane vezana za blockchain. Anja Tkalčević (viša analitičarka u HANFA-i) pružila je perspektivu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga na tržište kripto valuta te dala objašnjenja kako i zašto HANFA pokušava stvoriti svijest potrošača i na kripto tržištu te osvrnila se na MiCA regulaciju koja nas očekuje u 2024. Da je panel rasprava bila zanimljiva i prikladna publici govori činjenica da su panelisti dobivali brojna pitanja iz publike.

Po završetku konferencije sudionici su iskazali svoje zadovoljstvo odslušanim te su istaknuli kako je konferencija nadmašila njihova očekivanja, stoga preostaje čestitati voditelju projekta Mislavu Kralju te njegovom organizacijskom timu na iznimnoj organizaciji i ostvarenom uspjehu konferencije. Ovim putem želimo zahvaliti i svim sponzorima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta. S nestrpljenjem očekujemo sljedeći projekt ogranaka Hrvatske akademske zajednice na Ekonomskom fakultetu – Financijsku akademiju u siječnju, koja već sada izaziva veliko zanimanje.

Podijeli

Učlani se u HAZ

Učlani se u Hrvatsku akademsku zajednicu klikom na gumb.