tajnistvo@haz.hr

E-mail

Lašćinska cesta 31a, Zagreb

Adresa

Izvještaj s Financijske akademije

U četvrtak, 11. siječnja 2024. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, ogranak Hrvatske akademske zajednice na Ekonomskom fakultetu održao je treće izdanje projekta Financijska akademija. Cilj projekta bio je podići financijsku svijest i pismenost mladih. 

Dvorana 3 bila je do posljednjeg mjesta ispunjena studentima, srednjoškolcima i drugim posjetiteljima željnima novih znanja o aktualnim trendovima iz ekonomije i financija. Sudionici su mogli slušati o trenutnim makroekonomskim kretanjima, pružanju financijskih usluga i upravljanju vlastitim financijama.

Konferenciju je, u ime Nacionalnog predsjedništva HAZ-a, otvorila Ivana Kos, koja je sve prisutne upoznala s radom Hrvatske akademske zajednice na Ekonomskom fakultetu te postignućima ostvarenim u posljednja tri desetljeća. Voditelji projekta, Luka Tokić i Daniel Jeličić, istaknuli su cilj projekta i otvorili konferenciju te tako najavili prvo predavanje „Prva godišnjica članstva u europodručju: makroekonomska kretanja i izazovi” koje je održao guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Guverner je pobliže objasnio kako je protekla prva godina Hrvatske u europodručju te izazove s kojima smo se susreli s obzirom na inflaciju i krizu. Također, naglasio je kako je ulazak Hrvatske u Eurozonu otvorio nove mogućnosti te prednosti koje je euro donio sa sobom.

Drugo predavanje na temu „Razvij svoju inovaciju“, održao je Dalibor Marijanović (izvršni partner u INVENTO Capital Partnersu). U svojem je predavanju sudionike Financijske akademije upoznao sa životnim ciklusom proizvoda te kako razviti i financirati vlastite projekte. Naglasio je kako je neuspjeh ponekad ključ uspjeha i savjetovao mlade investitore da se ne boje pokušati.

Prvu panel raspravu, „FinTech“, moderirao je Adrian Poznić, nacionalni dopredsjednik Hrvatske akademske zajednice. Članovi panel rasprave bili su Božidar Pavlović (freelance konzultant), Saša Hunjak (direktor Adria Digital Exchange-a) i Linardo Martinčević (voditelj HNB inovacijskog hub-a). Kroz dinamičnu raspravu panelisti su nas upoznali s inovacijama u bankarskom sektoru te prilagodbama banaka na promjene, blockchain tehnologiji, a spomenuli su i nove europske regulative digitalne imovine i digitalni euro.

„Osobne financije“, odnosno drugu i posljednju panel raspravu, moderirao je Marin Pepić (account manager u ZBT Consultingu), a članovi panela bili su Danijela Princi Grgat (predsjednica Hrvatskog instituta za financijsku edukaciju), Ana Vrbošić (potpredsjednica Hrvatskog instituta za financijsku edukaciju) te Igor Škrgatić, (direktor BE-ON savjetovanja). Na zanimljiv način prikazali su mnogobrojne marketinške trikove korištene u svrhu nepotrebnog konzumerizma te otkrili kako bolje raspodijeliti svoj ograničeni dohodak bez nepotrebnog i stalnog zaduživanja. 

Zaključujemo da je projekt bio iznimno uspješan, okupivši impresivan broj mladih entuzijasta s velikom željom za stjecanjem novih financijskih znanja i vještina.

Podijeli

Učlani se u HAZ

Učlani se u Hrvatsku akademsku zajednicu klikom na gumb.